„Može sadržati tragove…“

Share on facebook
Share on linkedin

Da li ste nekada na deklaraciji pročitali da neki proizvod može sadržati tragove određenih namirnica koje ne bi trebalo da se nalaze u tom proizvodu? 

Ove informacije se koriste da Vas obaveste da proizvod može sadržati alergene, koji nisu uključeni u proizvod kao sastojak. 

Šta ovo tačno znači? 

Ukoliko se na jednoj liniji proizvodnje proizvodi više vrsta proizvoda, u prelaznoj fazi mogu postojati ostaci sastojaka od prethodnog proizvoda. Na primer: ukoliko proizvodne mašine nije moguće oprati vodom, čestice i prašina mogu preći na sledeći proizvod. 

Propisi zahtevaju korišćenje oznaka u tragovima i mnogi to čine kako bi se rizik od alergijskih reakcija smanjio na minimum. 

Alergeni u posluženoj hrani 

Prilikom konzumiranja hrane pripremljene u ugostiteljskim objektima gost nema uvid u popis sastojaka hrane koju konzumira, stoga tu informaciju može dobiti direktnim razgovorom sa konobarom ili kuvarom. Zato je poželjno ugostiteljski objekti navedu i glavne alergene uz sastav jela sa menija.

Ukoliko gost ima alergijsku reakciju na neku namirnicu, potrebno je dodatno obratiti pažnju na pripremanje jela kako ne bi došlo do kontaminacije. 

O glavnim alergenima koji treba da postoje u opisu Vaših jela i proizvoda,  možete čitati na našem blogu: 14 alergena koje treba istaći.