Šta su aditivi?

Share on facebook
Share on linkedin

Aditivi su uobičajeni izraz za supstance koje se dodaju hrani kako bi se produžio rok trajanja, zamenio šećer, dao specifičan ukus, tekstura ili boja. Aditivi se uvek deklarišu na proizvodu, ponekad odgovarajućim imenima, a ponekad  evropskim kodom (E-broj). 

Glavne 4 grupe aditiva: 

  1. E 100-199 – Boje 
  2. E 200-299 – Konzervansi 
  3. E 300-399 – Antioksidansi 
  4. E 400-499 – Teksture i zgušnjivači 

Konzervansi i antioksidansi se dodaju kako bi se produžio rok trajanja hrane, usporavajući rast bakterija, plesni i kvasca. Boje se dodaju namirnicama kako bi se dobila željena boja, a zgušnjivači za željenu gustinu ili teksturu. 

Alergijske reakcije na aditive 

Postoji nekoliko aditiva na koje je moguće imati alergijsku reakciju. Neki se nalaze u voću, u malim količinama. Drugi su fabrički napravljeni. Najučestalije su alergijske reakcije na sumpordioksid(E220) i sulfite (E220-E228).

Simptomi alergijske reakcije na aditive mogu biti napad astme, svrab ili iritacija kože. Takođe može se javiti prolazno crvenilo i glavobolja. 

Deklaracija 

Svi aditivi moraju biti označeni na deklaraciji, kako u prethodno zapakovanoj, tako i u neupakovanoj hrani. Redosled sastojaka na deklaraciji je označen od najzastupljenijeg sastojka ka manjem. Takođe sastojci koji spadaju u grupu glavnih alergena oznaceni su pojačanim tekstom kako bi se istakli u odnosu na ostale namirnice. 

Aditivi se mogu pronaći u džemovima, sosovima, supama i prelivima, kao i slatkišima i sokovima. Proveravanjem deklaracije možete naučiti mnogo o proizvodu. Zanimljivo je da neki čokoladni namazi sadrže životinjski želatin. 

Internacionalna standardizacija nalaže da se svi aditivi označavaju E brojevim od E100 do E1520.

Molekularna kuhinja 

Primena aditiva se može pronaći u modernom kuvanju i pripremanju hrane. Pojavom molekularne kuhinje, koja osim uobičajenih tehnika kuvanja, eksperimentalno koristi i suplemente, tako što na primer kuvari proizvode jela sa potpuno novim osobinama i teksturama (pene, želei, vrući sladoledi).