14 Alergena koje treba istaći

Share on facebook
Share on linkedin

Pravila za obeležavanje alergena odnose se na 14 najčešćih, koji moraju biti jasno označeni na svim  upakovanim proizvodima, stim što bi oni koji prave I poslužuju hranu trebali da znaju tačan sadržaj tih proizvoda. 

Oni koji nemaju alegije, možda  ne razmišljaju o tome šta hrana sadrži, ali bi ipak bilo poželjno da se o tome edukuju,  bilo da kuvaju za porodicu ili to rade profesionalno, moraju biti upoznati sa alergenima. 

Četvrtina nas reaguje na hranu 

Statistika kaže da 25% ljudi ima neki oblik alergijske reakcije na određenu vrstu hrane.

Taj broj I objašnjava zašto je poželjno označavanje alergena. 

Koji proizvodi mogu sadržati alergene? 

Da bi ste lakše pronašli različite alergene I hranu u kojoj one mogu biti sastojak, ovde je lista najčešćih alergena: 

1.Jaja

2.Riba

3.Gluten 

4. Mleko 

5. Orašasti plodovi 

6. Kikiriki 

7. Celer 

8. Senf 

9.  Susam seme 

10. Rakovi I ljuskari 

11. Soja 

12. Sumpor dioksid / Sulfiti 

13. Mekušci – Školjke 

14. Lupin 

Sezona polena može izazivati unakrsnu alergiju, a time I povećane reakcije na određene namirnice. 

Zašto nije označen veći broj alergena? 

Postoje I druge namirnice na koje reaguju manje grupe, ali koje trenutno nisu obavezne da budu označene na listama sastojaka I listama alergena. Primeri za to su beli luk, kurkuma, jagode ili med. 

Teoretski se mogu razviti alergije na bilo šta I na materijale koje sadrže belančevine ( proteine).