Alergija na orašaste plodove

Share on facebook
Share on linkedin

Orašastim plodovima pripadaju: lešnici, orasi, indijski orasi, pekan orasi, brazilski orasi, pistaći i makadamija, dok kikiriki pripada mahunarkama i definiše se kao vlastiti alergen. Orašasti plodovi, bademi i kikiriki nemaju zajedničke alergenske supstance (alergene).  To znači da svako ko je alergičan na jedan od delova nije nužno alergičan i na ostale.

Simptomi alergijske rekacije

Najčešće reakcije na alergije na orahe su svrab ili utrnutost u ustima i grlu, a ponekad i otok.  Uz unakrsne reakcije između polena i hrane, curenje iz nosa i peckanje očiju su takođe česti simptomi. Ostali simptomi uključuju ekcem, osip, bol u stomaku i ponekad povraćanje.  Čini se da deca reaguju snažnije od odraslih.

U slučaju sumnje na alergiju

 Kao i kod svih vrsta alergija, važno je da se testirate kod lekara ako imate alergije. U daljem tekstu pogledajte na koje još načine možete da se sačuvate od alergijskih reakcija.

Na koje proizvode treba da obratimo pažnju?

Namirnice koje često sadrže orahe su kolači, keksi, žitarice, salate, hleb i bageti, namazi od oraha, deserti, kroketi, čokolada, sladoled, neki oblici pesta, neka strana jela poput orijentalnih jela.  Biljno ulje može biti na bazi kikirikija.  Ako je proizvod rafinisan, obično neće ostati proteina.  Hladno presovana ulja s druge strane mogu sadržati ostatke proteina.  Bademi se nalaze u marcipanu, kolačima na bazi badema poput svadbenih torti. Lupino brašno koje se koristi u pecivu sadrži proteine ​​koji međusobno reaguju s kikirikijem.

Označavanje hrane

Neka hrana ima oznaku „može sadržati tragove oraha“.  To ne znači da su orasi dodati u hranu već da je tokom proizvodnje moglo biti ostataka oraha u proizvodu, jer postoji nekoliko namirnica koje se proizvode na istoj liniji.  Lekar vam može pomoći da saznate da li treba da izbegavate i ovu hranu.