Trendovi u ishrani 2022

Share on facebook
Share on linkedin

U prethodne dve godine, koje smo svi mnogo više proveli kod kuće nego inače, smo imali prilike da pripremamo ručkove od nule, da više vodimo računa o tome šta jedemo. Uglavnom smo gledali da biramo organske sastojke, ali i da jedemo više hrane biljnog porekla.

Sve ovo zaokružili smo birigom o tome da smanjimo količinu bačene hrane.

Hajde da vidimo kako stojimo sa trendovima u ishrani ove godine, a pogledajte i šta smo imali da kažemo na ovu temu 2020. godine.

Biljna hrana je u porastu

Nastavljamo da jedemo više hrane biljnog porekla i na tržistu pronalazimo više hrane koja može da zameni meso. Soja, kao zamena za meso napušta svoju ulogu, a preuzimaju je pečurke, grašak I alge. Pečurke su posebno poznate po umami ukusu koji odgovara većini ljudi.

Trenutno je u porastu potpuno nova kategorija – životinjski proteini koji se uzgajaju bez upotrebe životinja. Takođe su razvijeni veganski morski plodovi kao što su Vona – veganska tunjevinja i Grim – škampi, pored veganske piletine.

Ovaj trend ne stvara više vegeterijanaca, već više fleksitarijanaca. Mnogi biraju manje mesa nego inače, te se češće opredeljuju da jedu vegeterijansku hranu jednom do nekoliko puta nedeljno.

Organska hrana

Kao rezultat povećanog fokusa na održivost, izabrali smo organsku hranu. Ipak, više je prihvaćena preprađena hrana, sve dok je održiva i hranljiva. Ovo je u suprotnosti sa hranom siromašnom hranljivim materijama koju povezujemo sa ultra prerađenom hranom.

Kutije za ručak i setovi za večeru

Prodaja kutija za ručak nastavlja da raste, kao prirodni deo zatvaranja restorana i rada od kuće.

Da bi ste izbegli odlazak u prodavnicu, možete poručiti hranu koja se jako lako priprema koja je puna bogatih sastojaka.

Nekoliko restorana nudi setove za večeru, te možete napraviti restoransko veče kod kuće. Hrana za poneti je i dalje veliki deo prihoda za mnoge kao rezultat periodičnih zatvaranja koja su se dešavala u poslednjih nekoliko godina.

Hrana za zdravlje, imuni sistem i planetu

Trudimo se da jedemo zdravije kombinacije namirnica kako bi bili zdraviji. Takođe, da kupujemo od proizvođača koji brinu o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Hrana iz udaljenih područija

Hrana i začini iz različitih kuhinja sveta su i dalje popularni na menijima restorana. Nove i inovativne kuhinje kao sto su havajska ili indijska kuhinja postaju sve popularnije. Mnoge tehnike kuvanja sa različitih kuliranskih destinacija imaju novu primenu na domaće proizvode iz Srbije.

Fermentisana hrana i sosevi

Fermentisani sosevi kao što su Garum postaju sve popularniji. Oni daju divan ukus umamija i mogu se pronaći na pojedinim menijima.

Restorani sa manje radnih dana i namirnica

Restorani koji imaju manje radnih dana u nedelji su u porastu. Kako zbog nedostatka radnog kadra, tako i zbog prilagođavanja rada/slobodnog vremena zaposlenima, kao što je slučaj u mnogim drugim profesijama. Cene hrane će porasti i samim tim broj jela na menijima smanjiti. Kuvari će kupovati lokalno kako bi podržali lokalne proizvođače usled pandemije. Korišćenje manje sirovina je zdrav put ka manjem bacanju hrane. Ukoliko reklamirate lokalne proizvode koje koristite u restoranu, postoji šansa da ćete biti mnogo bolje primećeni.

Smanjujemo otpad

Nastavljamo manje da bacamo hranu. Većina ljudi vidi vezu između bacanja hrane i klimatskih promena. U 2022 godini trebalo bi da nastavimo ovaj trend kako bi planeta bila bolje mesto za sve nas.