Trendovi u ishrani

Share on facebook
Share on linkedin

Trendovi u ishrani se menjaju jako brzo I sve su više prisutni u ponudi. Na tržištu se pojavljuje sve više vegeterijanskih proizvoda koji zamenjuju meso, kao I veliki izbor bezalkoholnih pića koji postaju sve popularniji među omladinom. Takođe, sve više organskih proizvoda nalazi put ka trpezi potrošača, kao I veliki izbor proizvoda od malih specijalizovanih proizvođača.

Koji novi trendovi mogu da se nađu na Vašem meniju? 

Zdravija hrana u pokretu 

U užurbanom svakodnevnom životu, sve popularniji su mali I zdravi obroci.

Lagano bobičasto voće I povrće sa jogurtom, supe I potaži za poneti, salate sa semenkama I orašastim plodovima.

Trošimo više novca na zdraviju I inovativniju hranu, takozvane zdrave grickalice. 

Zamene za brašno 

Na bezglutenski hleb smo se već navikli, a poslednjih godina sve su češće zamene za brašno kao što su brašno od badema, sočiva, heljde, spelte I sličnih. Sada dolaze na red brašno od karfiola, brašno od banane I kokosovo brašno, kao alternativa ili novi sastojak u Vašim jelima. 

Bezalkoholna pića I sokovi od voća I povrća

Kada je alkohol u pitanju, trend pokazuje da se sve više mladih interesuje za bezalkoholna pića I voćne I povrćne sokove-smutije.  Ne samo da se povećava ponuda voćnih sokova, već I pića kao što su bezalkoholni džin tonika, vina, piva I martini. Održivo vino sa malo šećera je za mnoge optimalno, te je zabeležen porast ponude I prodaje biodinamičkih vina. 

Poslednjih godina imali smo porast zamena za kravlje mleko. Pored soje, koja je bila najčešća, zamenjena je bademovim I ovsenim mlekom. Kao razlog za to je porast osoba sa alergijom na soju I proizvode od soje. 

Manje mesa I više povrća 

Kao novi trend u ugostiteljstvu pojavili su se proizvodi koji zamenjuju tradicionalno mleveno meso. 

Sada se deo mesa zamenjuje ekološki prihvatljivijim alternativama kao što su pečurke, protein graška I povrće.

Interes za vegansku I vegeterijansku hranu se nastavlja, te stoga mnogi  biraju proizvode koji zamenjuju meso. Pljeskavice, mleveno meso, sir I kobasice teško je razlikovati od pravog mesa. 

Generalno donosimo zelenije odluke I okrećemo se zdravijoj ishrani. 

Čista hrana I manje šećera 

Hrana bez aditiva meša se sa lokalnom hranom i prirodnim sastojcima kako bi bila što zdravija i održivija. Nastavimo da smanjujemo količinu šećera u hrani, a povrće se koristi kao zaslađivač u jelima. Želimo da zaštitimo i svoja tela i planetu.

Povećana svest potrošača 

Statistika kaze da 83%  ljudi smatra da je za prehrambenu industriju važno da radi na smanjenju rasipanja hrane. 

Jedimo manje mesa, koristimo manje plastike I zahtevajmo da sve karike u prehrambenom lancu preuzmu odgovornost.

Nove namirnice

Pored novih trendova, na tržištu se pojavljuje sve više novih namirnica kao što su morske trave, kasava, čia, tapioka I slično.

Kao I kod zamena za mlečne proizvode, pojavljuju se I nove vrste putera od semenki I orašastih plodova. 

Od kikiriki putera, preko bademovog putera, dolaze na red I puter od zrna lubenice I puter od kokosovih zrna.

Poslednje ali ne I najmanje važno – jedite hranu I reciklirajte

Bacamo previše jestive hrane, a sve više ljudi postaje svesno važnosti pravilne reciklaže I smanjenja otpada. Čuvajmo okolinu I prirodu.