Alergija na Lupinu

Share on facebook
Share on linkedin

Lupina – nepoznati alergen

Lupina potiče od semena mahunarke koja pripada porodici graška, kao i kikirikija, soje i pasulja. Ovo seme poboljšava svojstva pečenja i povećava nutritivnu vrednost namirnica sa visokim sadržajem proteina i vlakana. Pored toga, seme ima dobar ukus i daje dug rok trajanja. Lupina (skrobno brašno) se koristio kao zamena za mleko i soju.

Simptomi alergije

Ljudi skloni alergijama na kikiriki mogu imati reakciju na lupinu, takođe i ljudi koji imaju alergiju na druge mahunarke. Simptomi će biti isti, svrab i otok u ustima i grlu. Ostali simptomi mogu biti izbijanje ekcema, koprivnjača, bol u stomaku i povraćanje.

Lupina mora biti označena na listi sastojaka

Lupina je označena na listi sastojaka proizvoda. Prilikom prodaje peciva na šalteru, lupina je jedna od alergena koje je preporučljivo da zaposleni objekta obaveste na zahtev klijenta. Takođe bi trebalo da postoji lista sastojaka koja je lako dostupna. Lupina je najzastupljenija u Južnoj Evropi, u hlebnim proizvodima, kobasicama, vegeterijanskim proizvodima i testeninama.

Jedan od razloga za upotrebu lupine je otpornost na GMO proizvode, posebno na soju i kukuruz iz Sjedinjenih Američkih Država.

Mnogo proteina

Brašno skroba lupine bogato je proteinima i vlaknima, a pokazalo se da je hleb od lupine više zasitan i snižava krvni pritisak u odnosu na pšenično brašno. Vlakna i zrna lupine poboljšavaju nutritivni sastav u pečenju povećanjem sadržaja vlakana, a u kobasicama i slicnim prerađevinama smanjenjem sadržaja masti i energije.