Šećeri

Share on facebook
Share on linkedin

Prirodni Šećer

Prirodni šećer se nalazi u hrani i piću zajedno sa vitaminima i mineralima. Primeri: voćni šećer (fruktoza) i mlečni šećer (laktoza) koji se prirodno nalaze u voću i mleku.

Glavni izvori sirovina za proizvodnju šećera su šećerna trska ( u tropskim krajevima ) i šećerna repa ( u krajevima sa umerenom klimom). Saharoza je direktno prisutna u ovim biljnim kulturama, a iz njih se izdvaja presovanjem ili kuvanjem u tečni rastvor, daljim otkuvavanjem dobijaju se kristali šećera. Procesom prerade može se kontrolisati čistoća rafinisanog šećera. Najviše šećera u svetu proizvode Brazil, Indija i Kina dok su u Evropi najznačajniji proizvođači Francuka, Nemačka i Poljska.

Šećer je molekul koji se sastoji od fruktoze (voćnog šećera) i glukoze ( onoga što prirodno imamo u krvotoku). Postoje različiti tipovi šećera koji se dobijaju iz različitih izvora. Jednostavni šećeri se nazivaju monosaharidima i obuhvataju glukozu ( takođe poznatu kao dekstroza ), fruktozu i galaktozu. Stoni ili granulirani šećer koji se obično koristi kao hrana je saharoza, disaharid ( u telu se saharoza hidrolizuje u fruktozu i glukozu). Drugi disaharidi obuhvataju maltozu i laktozu. Šećeri dužih lanaca se nazivaju oligosaharidima.

Šećer je povezan sa povećanim rizikom od prekomerne težine i gojaznosti, šupljina i erozije zuba ( trošenje zubne gleđi zbog pića sa niskom pH vrednošću), kao i dijabetesa.

Ipak, teško je izbeći šećer u hrani zato što se nalazi u mnogim proizvodima ali i zato što smo naučeni da volimo ukus slatkog. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da šećer bude izvor 5% enerije, dok je raniji savet bio 10%. Ovo znači da je dovoljno da unesemo oko 25g šećera dnevno, što se može uneti putem hrane i pića.

Šećer treba ograničiti:

  • jer dodatni šećer daje kalorije bez vitalnih hranljivih sastojaka
  • kako bi se osigurao unos dijetalnih vlakana, vitamina i minerala
  • kako bi se smanjio rizik od kvarenja zuba
  • jer šećer, a posebno pića sa puno šećera mogu povećati ukupan unos energije i rizik od gojaznosti

Šećer se dodaje u velikoj količini hrani i piću u industrijskoj proizvodnji. Ovaj šečer pruža samo energiju, bez vitamina i minerala i može se definisati kao prazna kalorija. Primeri proizvoda sa dodatkom šećera su kolači, slatkiši, bezalkoholna pića, grickalice i slično. Ovo je šećer koji bismo trebali izbegavati.