Polen i hrana

Share on facebook
Share on linkedin

Sezona polena u Srbiji obično počinje početkom Marta. Svi oni koji su alergični treba da se pripreme na početak sezone i da počnu da razmišljaju o metodama za smanjenje simptoma.

Mnogo ljudi ima alergiju na polen. 20% stanovništva ima manje ili više ozbiljnu alergiju na polen. Ako ste jedan od njih, možda ćete takođe doživeti reakciju na voće i povrće. Neki reaguju samo tokom sezone polena, drugi tokom cele godine.

Šta je alergija na polen?

Alergija na polen, koja se naziva i peludna groznica, najčešći je oblik alergije. Uzrokuje simptome naročito u proleće i leto. Simptome najviše pokreće polen sa drveća i grmlja kao što su breza, leska, vrba, bukva, javor i hrast kao i biljke kao što su trava i burot. Simptomi se javljaju uglavnom u nosu i očima koje svrbe i nabreknu. Neki takođe dobijaju asmatične reakcije tokom sezone polena.

Šta je unakrsna alergija?

Alergenske supstance u polenu, proteini, slični su proteinima u hrani. Stoga, nelagodnost može da se oseti kada alergičar na polen jede voće i povrće. To su unakrsne reakcije. Reakcije mogu uključivati svrab i oticanje usta, nosa, usana i grla. Nešto ređe se mogu pojaviti i simptomi kao što su ekcem, napadi astme i uznemiren stomak. Veoma je individualno na šta svaki pojedinac reaguje.

Uobičajene unakrsne reakcije:

  • Breza, leska, jova i vrba / sirove jabuke, sirove kruške, koštunjavo voće, breskva, nektarina, trešnja, šljiva, kajsija, badem, mango, sirova šargarepa, krompir, celer i kivi
  • Timotijeva i druge trave / mahunarke (pasulj, grašak, sočivo), pšenica, ječam, raž i zob
  • Crni pelen / celer, praziluk, luk, beli luk, začinsko i lekovito bilje (peršun, origano, bosiljak, korijander idt.), paprika, seme suncokreta i med
  • Alergija na lateks / kivi, avokado i banana

Pokušajte da se što manje izlažete alergenima dok traje sezona, a ukoliko je potrebno poželjno je i koristiti preparate koji će ublažiti simptome.