Proteini

Share on facebook
Share on linkedin

Šta su proteini, u kojoj meri su nam potrebni i koliko jedemo proteina dobijenih iz mesa?

Šta su proteini?

Proteini se nalaze u većini namirnica, osim u čistom šećeru, soli i uljima. Proizvodi koji imaju najviše i najbolji kvalitet proteina su meso i riba, zatim živina, mleko i mlečni proizvodi, jaja i pasulj.

Proteini se sastoje od 20 aminokiselina. Telo proizvodi 12, a 8 (devet za novorođenčad) se mora dostavljati ishranom i od suštinske su važnosti za život. Aminokiseline su vrsta velikih molekula koji su vitalni za formiranje organa, mišića i slično. Neki takođe odlaze u proizvodnju energije.

Proteini kao izvor energije

Najvažniji izvori energije koje imamo su masti i ugljeni hidrati. Ipak 10-20% energije treba da potiče iz proteina. U normalnoj ishrani imamo sledeću skalu izvora proteina:

  • Meso 27%
  • Žitarice 23%
  • Mleko i mlečni proizvodi 22%
  • Riba 11%
  • Jaja 2%
  • Ostali su iz biljnih kultura

Koliko nam je potrebno?

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da dnevno jedemo 0,75g proteina po kilogramu telesne težine. Telo koristi protein za popravljanje i održavanje organa i mišića, kao i za proizvodnju novih proteina. Višak se ne skladišti kao što to čine masti ili ugljeni hidrati ako ih pojedete previše.

Važno je napomenuti da se potreba za proteinima povećava sa energijom koju koristite, npr. ako vežbate, ali dovoljno je samo ako jedete zdraviju i pravilniju hranu.

Kako rasporediti količinu proteina u zdravoj ishrani?

Poželjno je da unesete dovoljno proteina, kao i da ih rasporedite po obrocima. Primer:

  • 1/3 nemasnog mesa, ribe, jaja ili mahunarki
  • 1/3 krompira I integralnih sorti
  • 1/3 povrća

Da li radite u ugostiteljstvu?

Sve je više distributera i proizvođača koji ističu hranljive sastojke i alergene u svojim proizvodima koje možete poručiti putem naše online platforme.