Potencijalni alergeni u hamburgeru

Share on facebook
Share on linkedin

Jeste li ikada razmišljali o tome šta hamburger zapravo sadrži I odakle potiču svi sastojci koje morate uzeti u obzir ako ste i sami alergični ili vas posećuje osoba koja ima alergije, a poručila ga 

Burger lepinja

Ima li susamovog semena na lepinji? Da li je napravljen od žitarica koje sadrže gluten? Alergičari moraju razmisliti o ovome i proveriti kada jedu u restoranima  hamburger.

Majonez

Sadrži li majonez jaja, senf i / ili sulfite?  Ovo su tri od 14 alergena o kojima morate biti obavešteni na ambalaži. U restoranima jelovnik mora biti označen.

Krastavac

Koliko je dugo ukišeljen, da li je organski i da li je domaći?

Luk

Ima li sulfita u luku i da li je iz Srbije? 

Slanina

 Koliko masti ima u slanini? Da li je napravljeno od svinjskog mesa koje je uzgajano uz prirodnu hranu ili koncentrat? 

Sir

Da li je bez laktoze tako da ga mogu jesti i alergičari na mleko?  Koliko masti sadrži?

Senf

 Da li je to pravi francuski?  Da li sadrži jaja?

Govedina

Koliko visoke emisije CO2 uzrokuju proizvodnju? Da li je meso iz Srbije ili je uvozna roba?

Paradajz 

Gde se proizvodi paradajz? Da li je organski?

Salata

 Da li se salata čuva na odgovarajućoj temperaturi? Da li je organskog porekla? 

Kečap

Koliko šećera sadrži kečap? U kojoj se zemlji proizvodi? Odakle dolazi paradajz? 

Postoji mnogo različitih strana koje su se bavile proizvodnjom sastojaka jednog jela.  Ovde smo kao primer upotrebili hamburger i možemo videti da su mnogi alergeni uključeni u jedno jelo.

Postoji 14 osnovnih alergena, proizvođači hrane su dužni označavati hranu i njenu nutritivnu vrednost. To je propisano zakonom i objašnjeno u pravilniku o informacijama o hrani. Osim toga mi potrošači smo sve više zabrinuti zbog načina na koji se namirnice proizvode. Da li su u procesu proizvodnje poštovana ljudska prava i da li su usput uzeti u obzir životna okolina i emisija ugljen-dioksida.

Zaposleni u ugostiteljstvu koriste sajt e-nabavka upravo kako bi dobili informacije o sadržaju hrane koju proizvode ili poslužuju, tako da imaju potrebno znanje kako bi to mogli podeliti sa svojim gostima. Kao gost, trebalo bi da ste sigurni u ono što se nalazi u hrani.