6 načina za moderno poslovanje restorana

Share on facebook
Share on linkedin

Kreiranje jelovnika sa biljnom hranom

Započnite sa dodavanjem vegetarijanskih i veganskih jela na svoj jelovnik ili ponudite zamene za meso i mlečne proizvode gde je to moguće.

Predviđeno je da će biljna hrana biti drugi najveći trend u 2022. i to je trend koji treba pratiti. Smanjenje potrošnje mesa i mlečnih proizvoda uobičajen je izbor među potrošačima za smanjenje emisije ugljen dioksida a vi  možete učiniti te izbore dostupnijim. Takođe podstičete održivost i dok neki gosti znaju da žele donositi održive izvore drugi mogu naručiti vegansko jelo samo zato što zvuči dobro.

Dodatni plus za vas je smanjenje troškova – meso i mlečni proizvodi verovatno su neki od najskupljih sastojaka koje naručujete.  Budući da proizvodi koštaju znatno manje od mesa, biljni proizvodi mogu imati veće profitne marže.

Reci zbogom papiru

Započnite sa digitalizacijom vašeg jelovnika

Digitalni jelovnici su možda popularni kao rezultat sigurnosnih protokola, ali njihova implementacija u vašem restoranu izvrstan je način da poboljšate svoju održivost. Krčenje šuma prouzrokovalo je sečenje oko 18 miliona hektara šuma, a industrija papira koristi oko 40% toga za proizvodnju proizvoda od papira. Papir takođe čini 26% otpada na deponijama. Ti problemi utiču na našu planetu a  digitalni jelovnici jednostavan su način za smanjenje otpada od papira i emisije ugljen dioksida.

Osim toga, prilično je jednostavno ako imate postojeću web stranicu, samo ćete jednom morati ispisati nekoliko QR kodova koje možete jednostavno napraviti. Zatim možete razmisliti o tome da digitalizujete svoje fakture i naručujete robu putem e-nabavke.

Postanite kreativni sa otpadom hrane

Započnite sa smanjenjem bacanja hrane, recikliranjem i  kompostiranjem otpada.

Restorani često stvaraju otpad hrane koji se može izbeći. Sastojci kojima je istekao rok trajanja, ostaci hrane, ostaci i drugi otpad koji se bacaju mogu se kompostirati, prenameniti ili izbeći. Ako se nađete s hranom kojoj je istekao rok trajanja možda ćete hteti pronaći rešenja za bolje držanje zaliha.  Ako vaši gosti ne završavaju svoje obroke, možete smanjiti veličinu porcija. Sve ostatke koji se ne mogu prenameniti svakako kompostirajte kako biste smanjili emisiju ugljen dioksida.

Skratite spisak dobavljača

Započnite sa proverom svojih lokalnih dobavljača

Aktivnost lanca distribucije je odgovorna za 18% emisija gasova staklene bašte u prehrambenoj industriji.  Mnogi veliki dobavljači ugostiteljskih usluga isporučuju proizvode stotinama kilometara kako bi došli do svojih kupaca, a dostava ovih artikala na velike udaljenosti se vrši kamionom i proizvodi prekomerne i nepotrebne emisije ugljen dioksida.

Sigurno postoje lokalni dobavljači koji vam mogu pružiti identične ili slične proizvode koji putuju mnogo kraće kada rade isporuku robe.

Iako prelazak na lokalne dobavljače možda nije najjeftiniji savet na ovom popisu, kupovina kod lokalnih dobavljača trebala bi vam uštedeti nešto novca na troškovima dostave, a dobavljači mogu ponuditi velike ponude koje vam mogu donijeti neke uštede na velikim porudžbinama. Osim toga, budući da su potrošači sve više zabrinuti za to odakle njihova hrana dolazi, pa čak i spremni platiti više za izbore iz održivih izvora, oglašavanje vaše transparentnosti potrošačima ide u vašu korist.

Koristite sezonski proizvod

Pregledate šta je u sezoni i prilagodite svoj jelovnik.

Jedan od najčešćih saveta da vaš restoran učinite održivijim je da prilagodite ponudu jelovnika na temelju proizvoda koji su u sezoni u vašoj regiji. Sezonski će artikli verovatno biti više lokalni na vašem mestu tako da ovaj savet o održivosti ima slične prednosti za okolinu kao i skraćivanje vašeg lanca distributera između ostalog.

Bonus za vaše poslovanje je to što integriranje sezonskih proizvoda zapravo može smanjiti vaše troškove hrane.  Kada su artikli u izobilju tokom svoje prirodne sezone berbe troškovi nabavke se smanjuju.

Investiraj u održivo pakovanje

Započnite sa istraživanjem kako bi se izbacila plastika za jednokratnu upotrebu. Ogroman porast količine hrane za poneti kao i potreba da se podupiraju sanitarne mere s jednokratnim predmetima podstaknute pandemijom primorale su restorane da proizvode povećanu količinu otpada od plastike za jednokratnu upotrebu.  Srećom, održiva ambalaža postaje sve popularnija i dostupna.  Postoji mnogo održivih opcija za zamjenu plastične ambalaže.

Restorani mogu započeti s revizijom količine jednokratne plastike uključene u njihovo poslovanje i smanjiti je gdje je to moguće.  Male promjene kao što je zamjena plastičnih vrećica za ponijeti i posuda s reciklirajućim, gdje možete, odličan su početak.

Što se tiče vaše poslovne koristi, ulaganje u ekološki prihvatljivu ambalažu nije besplatno.  No, kako potražnja za tim proizvodima nastavlja rasti, može se očekivati ​​da će se cijene mijenjati na niže.  A budući da su potrošači sve više usredotočeni na održivost i svoj osobni utjecaj na okoliš, te često spremni platiti više, mogli biste razmisliti o tome da budete transparentni s bilo kojim povećanjem cijena u vezi s održivom ambalažom.