Prednosti zamrznute hrane

Share on facebook
Share on linkedin

Zamrzivač je potpuno prirodan način za čuvanje hrane, a hrani daje duži rok trajanja. Naročito u sezoni svežih proizvoda, povrća i voća, pogodno je određenu količinu zalediti na vreme i koristiti u toku godine. 

Pametnija kupovina i skladištenje 

Bez obzira kupujete li za svoje potrebe, imate mali kafić ili vodite komercijalnu kuhinju, isplati se kupiti smrznutu hranu. Ne zaboravite da aktivno birate smrznute namirnice u planiranju menija, posebno zimi i u proleće.

Imate li viška hrane od ručka ili večere za koju znate da je nećete iskoristiti sledeći dan? Zamrznite je i produžite joj rok trajanja ili je kasnije iskoristite u jelima.

Praktično pakovanje 

Ne zaboravite zamrznuti ostatke u čvrstoj ambalaži i označite ih deklaracijom. Napravite sistem za ono što imate u zamrzivaču i lakše planirajte jelovnike. Imajte na umu da hrana koja se zamrzava pomoću naprednih tehnologija, ima duži rok trajanja u zamrzivaču od hrane koju sami zamrzavate. 

5 prednosti korišćenja zamrznutih proizvoda

  1. Veća raznolikost na jelovniku 

Zamrzavanjem proizvoda dobija se veliki izbor namirnica koje se mogu iskoristiti na meniju u toku cele godine. Pojedine namirnice imaju kratku sezonu, poput špargli i sremuša, te je njihova obrada i smrzavanje odlican način da ih sačuvate do sledeće sezone. 

2. Brzo i lako 

Smrznuto povrće se savršeno uklapa u užurbani tempo u kuhinji. Zahvaljujući dugom roku trajanja, lako možete napraviti i poslužiti zdrave I ukusne obroke u svakom trenutku. 

3. Manji otpad 

Zamrzavanje hrane je dobro i za budžet kuhinje, ali i za životnu sredinu. To je prirodan način da se sačuvaju namirnice i da im se obezbedi dug rok trajanja. 

4. Zdrava ekonomija 

Mnogi ljudi misle da je smrznuto povrće skupo, ali imajte na umu da kada kupujete smrznuto povrće kupujete 100% sirovine. Upotrebite ono što Vam treba, a ostatak vratite u zamrzivač. 

5. Namirnice ispod nule 

Zamrzavanje povrća je poput okretanja dugmeta za pauzu u prirodi. Tada se zamrzava i bakterijska aktivnost koja bi na sobnoj temperaturi razbila hranu i narušila sadržaj hranljivih sastojaka. Zamrznuto povrće takođe ne zahteva konzervanse ili veštačke aditive. Upravo ta svojstva čine duboko zamrzavanje jednom od najboljih tehnika očuvanja, kako u higijenskom, tako i u prehrambenom smislu. 

Kako da izbegnete nepotrebno bacanje hrane? 

Bez mnogo napora, preduzmite neke akcije u svakodnevnom životu kako bi bacali manje hrane. 

  • Spojite neiskorišćene namirnice i predstavite ih na svom meniju u vidu novog jela. 
  • Redovno čistite zamrzivač kako bi imali uvid u popis namirnica. 
  • Pravilno čuvajte hranu tako da traje što duže 
  • Ne služite velike porcije. Pravilnom računicom odredite veličine porcije i smanjite otpad nekonzumirane hrane.