Pravila za obeležavanje alergena odnose se na 14 najčešćih, koji moraju biti jasno označeni na svim upakovanim proizvodima, stim što bi oni koji prave I poslužuju hranu trebali da znaju tačan sadržaj tih proizvoda.
Oni koji nemaju alegije, možda ne razmišljaju o tome šta hrana sadrži, ali bi ipak bilo poželjno da se o tome edukuju, bilo da kuvaju za porodicu ili to rade profesionalno, moraju biti upoznati sa alergenima.
Četvrtina nas reaguje na hranu
Statistika kaže da 25% ljudi ima neki oblik alergijske reakcije na određenu vrstu hrane.
Taj broj I objašnjava zašto je poželjno označavanje alergena.
Koji proizvodi mogu sadržati alergene?
Da bi ste lakše pronašli različite alergene I hranu u kojoj one mogu biti sastojak, ovde je lista najčešćih alergena:
1.Jaja
2.Riba
3.Gluten
4. Mleko
5. Orašasti plodovi
6. Kikiriki
7. Celer
8. Senf
9. Susam seme
10. Rakovi I ljuskari
11. Soja
12. Sumpor dioksid / Sulfiti
13. Mekušci – Školjke
14. Lupin
Sezona polena može izazivati unakrsnu alergiju, a time I povećane reakcije na određene namirnice.
Zašto nije označen veći broj alergena?
Postoje I druge namirnice na koje reaguju manje grupe, ali koje trenutno nisu obavezne da budu označene na listama sastojaka I listama alergena. Primeri za to su beli luk, kurkuma, jagode ili med.
Teoretski se mogu razviti alergije na bilo šta I na materijale koje sadrže belančevine ( proteine).