Porcija voća i povrća

Share on facebook
Share on linkedin

Kada je reč o zdravoj i uravnoteženoj ishrani, voće i povrće treba da bude sastavni deo obroka. Namirnice koje su pune vitamina i vlakana, imaju malo ili nimalo masti i sadrže antioksidante koji pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i određenih vrsta karcinoma. Preporučljivo je da jedemo najmanje pet porcija voća i povrća dnevno, a bar polovina treba da bude povrće. 

U Srbiji uglavnom jedemo nedivoljno voća i povrća, te samo svaka četvrta osoba pojede dovoljno poslednjih godina.

Voće i bobice

Porcija voća može biti voće srednje veličine poput jabuke, banane i kruske ili komad nekog većeg voća poput dinje, ananasa ili manga. Takođe to može biti i veća količina grožđa, šljiva ili dosta bobičastog voća.
Šaka voća je obično sasvim dovoljna količina voća da zadovolji potrebe organizma svake osobe. Pod porcijom voća smatramo ne samo sveže voće već ono moze biti zaleđeno, konzervirano ili smoothie. 

Povrće i salate 

Pod porcijom povrća smatramo, na primer, jedan veliki paradajz, dve šargarepe, šaku brokolija ili jednu srednju posudu salate. Budući da su povrće i salate jako raznovrsne, postoji mnogo načina da pripremite obrok. Raznovrsnim kreacijama u vidu supa, variva ili priloga možete biti sigurni da ćete uneti dovoljnu količinu povrća u Vaš organizam. 

Sokovi i smoothie

Čaša sveže ceđenog soka ili smuti od voća ili povrća može biti dobra zamena za tradicionalnu porciju ili savrseni napitak za pocetak dana. Ovde ne mislimo na kupovne sokove ili nektare, vec sok od cistog voća ili smuti sa sveže mlevenim povrćem. 

Zdravstveni benefiti 

Voće i povrće je važno za postizanje zdrave ishrane, uživanje u obrocima i stvaranje dobrog zdravlja. Pored toga, važno je ishranu okrenuti u održivijem pravcu i fokus staviti na raznovrsnu ishranu. Nedostatak povrća u ishrani stvara rizik od raznih oboljenja i bolesti ali dovoljnim unosom voća i povrća postajemo zdraviji i živimo duže.

Prava količina zelenila na tanjiru 

Jelo na tanjiru je malo drugačije od samostalne porcije voća ili povrća. Generalno pri pripremanju obroka tanjir možete podeliti na sledeće tri celine: 

  • 1/3 meso, riba, jaja i mahunarke 
  • 1/3 raznovrsno povrće 
  • 1/3 testenina, pirinač, krompir ili hleb