Letnja sezona i morski plodovi

Share on facebook
Share on linkedin

Prema zavodu za javno zdravlje ljudi, u Srbiji se jede nedovoljno ribe i morskih plodova. Samo mali broj stanovništva jede morsku ribu u skladu sa preporukama, a to je 2-3 puta nedeljno.

Uravnotežena ishrana

Morski plodovi su važni za zdravu i uravnoteženu ishranu. Riba sadrži malo masti, a one se sastoje uglavnom od polinezasićenih masnih kiselina. Pored toga riba je odličan izvor proteina i doprinosi elementima u tragovima, kao što su cink i fluor. Riba i morski plodovi smatraju se posebno važnim izvorom vitamina D, joda i selena. Masna riba je posebno bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje imaju zaštitni efekat protiv kardiovaskularnih bolesti. 

Umerenost

Dovoljne su samo dve porcije masne ribe nedeljno. Masna riba je vrlo zdrava, ali ona može sadržati i opasne hemikalije. Ovi toksini dugo ostaju u telu tako da veliki unos ovakve ribe nije preporučljiv, te je povremeno konzumiranje odličan izbor. Primeri masnih riba su skuša, haringa i losos kao i ostrige i školjke. Postoje i table sa hranom gde ćete naći pregled morskih plodova i koje nutritivne vrednosti sadrže. 

Zašto su ribe važne? 

Masna riba i riblje ulje glavni su izvori morskih omega-3 masnih kiselina u našoj ishrani koje pozitivno utiču na kardiovaskularne bolesti. Takođe riba ima veoma visok procenat kvalitetnih proteina, 15-20g na 100g ribe. Sva riba i plodovi mora, ali posebno masna riba, bogata je izvorom nekoliko vitamina rastvorljivih u mastima, A i D, ali i rastvorljivih u vodi, kao B12. Kraba je dobar izvor vitamina E. Morski plodovi su takođe izvor nekoliko minerala a posebno joda i selena. 

Alergija na ribe, školjke i mekušce

Ako imate alergiju na neke ili više proizvoda od morskih plodova naravno da morate izbegavati njihovo konzumiranje. Tada može biti korisno kontaktirati zdravstvene radnike kako biste dobili informacije o tome kako da nabavite najvažnija ulja, vitamine i minerale dobijene iz mora. 

Letnja sezona je počela i svako ko se nađe u blizini mora bi trebalo da iskoristi priliku i hrani se zdravom morskom ribom jer je ona izvrstan obrok za čovekov organizam.