Koliko dugo možemo da čuvamo zamrznute namirnice?

Share on facebook
Share on linkedin

Hrana ima različit rok trajanja u zamrzivaču.  Zamrzavanje hrane zaustavlja razvoj bakterija u namirnici, zbog čega je ona sigurna za konzumaciju duži vremenski period. Međutim, svaka namirnica ima maksimalni rok trajanja u zamrznutom stanju, nakon čega kvalitet i ukus opadaju.

Iako je veoma praktično i pouzdano, neke namirnice koje ne trpe zamrzavanje su: lisnato povrće (zelene salate ili začinsko bilje), umaci ili prilozi koji sadrže kisele pavlake i jaja (poput majoneza ili tartar sosa), pečurke, kuvani krompir kao i određene suve i polusuve proizvode poput salama i pašteta.

U daljem tekstu možete pronaći pravilo koje je dobar podsetnik koliko dugo možemo čuvati određene namirnice:

Meso

  • Svinjetina: 6 meseci
  • Junetina: 10-12 meseci
  • Teletina: 6 meseci
  • Jagnjetina: 10-12 meseci
  • Piletina 4 meseca
  • Mleveno meso: 4 months
  • Kobasice i ostala suva mesa: 3-6 meseci

Riba

  • Losos, Oslić i ostala masna riba: 3 meseca
  • Bela riba: 6 meseci
  • Ribe list: 9 meseci
  • Rakovi: 6 meseci

Voće i povrće

  • Mahunarke: 12 meseci
  • Karfiol: 8-10 meseci
  • Brokoli: 12 meseci
  • Kukuruz: 12 meseci
  • Bobičasto voće: 12 i više meseci
  • Banane: 3 meseca

Mleko i mlečni proizvodi

  • Mleko u kartonu: 6 meseci
  • Tvrdi i polutvrdi sirevi: 3-6 meseci

Mlečne proizvode koji su bili zamrznuti najbolje je iskoristiti u pripremi toplih jela ili dezerata iz razloga što mleko može imati blaži ukus, kao i sirevi, koji mogu izgubiti malo od prvobitne teksture. Plave sireve možete zamrznuti ali je bitno da ih iskoristite nedugo nakon odmrzavanja.

Gotova jela

  • Jela sa belim mesima: do 6 meseci
  • Masna jela: 4 meseca
  • Supe: 6 meseci
  • Peciva: 3 meseca

Gotove zamrznute namirnice kao što su grašak, boranija ili gotova jela, na sebi imaju datum isteka roka, te ih treba iskoristiti pre.