Alergija na seme senfa

Share on facebook
Share on linkedin

Senf se pravi od semena gorušice (slačice) i koristi se u mnogim vrstama začina, sosova i složenih namirnica.  Ponekad kao tajni sastojak može biti poprilično štetan, čak i opasan za konzumiranje.


Simptomi

Sa alergijom na senf, reagujete na proteine u senfu. Pored proteina, senf sadrži nekoliko supstanci koje mogu da iritiraju ili izazovu druge reakcije preosetljivosti na hranu.

Većina proteina senfa je stabilna na toplotu i stoga može izazvati alergijske reakcije čak i nakon kuvanja i prženja.

SImptomi su slični drugim alergijama. Moze doći do kožnih reakcija, bolova u stomaku, mučnina.

Retko se mogu naći unakrsne reakcije sa alergijom na ostale alergene. Nekoliko slučajeva je prijavljeno za karfiol, brokoli, kupus i brazilski orah.

Sulfit  je još jedan alergen koji se često nalazi u senfu i može izazvati alergijsku reakciju. Takođe, postoje i neke unakrsne reakcije sa alergijom na polen.

Hrana

Senf se često nalazi u prerađevinama od mesa, kariju, marinadama, prelivima za salate, sosovima, kiselim krastavcima, majonezima i supama.

Restoran

Prilikom posete restoranu, važno je odmah prijaviti alergiju, kako bi konobar objasnio koja je hrana na meniju bez senfa. Naročito ako u meniju nema jasnog označavanja alergena.

Označavanje alergena

Svako ko servira hranu i piće dužan je da otkrije šta se nalazi u u hrani. Označavanje mora biti u pisanom obliku i dostupno gostima. Senf je jedan od 14 alergena koju podležu obeležavanju i koji moraju biti istaknuti na listi sastojaka.