Hrana ima različit rok trajanja u zamrzivaču. Zamrzavanje hrane zaustavlja razvoj bakterija u namirnici, zbog čega je ona sigurna za konzumaciju duži vremenski period. Međutim, svaka namirnica ima maksimalni rok trajanja u zamrznutom stanju, nakon čega kvalitet i ukus opadaju.
Iako je veoma praktično i pouzdano, neke namirnice koje ne trpe zamrzavanje su: lisnato povrće (zelene salate ili začinsko bilje), umaci ili prilozi koji sadrže kisele pavlake i jaja (poput majoneza ili tartar sosa), pečurke, kuvani krompir kao i određene suve i polusuve proizvode poput salama i pašteta.
U daljem tekstu možete pronaći pravilo koje je dobar podsetnik koliko dugo možemo čuvati određene namirnice:
Meso
- Svinjetina: 6 meseci
- Junetina: 10-12 meseci
- Teletina: 6 meseci
- Jagnjetina: 10-12 meseci
- Piletina 4 meseca
- Mleveno meso: 4 months
- Kobasice i ostala suva mesa: 3-6 meseci
Riba
- Losos, Oslić i ostala masna riba: 3 meseca
- Bela riba: 6 meseci
- Ribe list: 9 meseci
- Rakovi: 6 meseci
Voće i povrće
- Mahunarke: 12 meseci
- Karfiol: 8-10 meseci
- Brokoli: 12 meseci
- Kukuruz: 12 meseci
- Bobičasto voće: 12 i više meseci
- Banane: 3 meseca
Mleko i mlečni proizvodi
- Mleko u kartonu: 6 meseci
- Tvrdi i polutvrdi sirevi: 3-6 meseci
Mlečne proizvode koji su bili zamrznuti najbolje je iskoristiti u pripremi toplih jela ili dezerata iz razloga što mleko može imati blaži ukus, kao i sirevi, koji mogu izgubiti malo od prvobitne teksture. Plave sireve možete zamrznuti ali je bitno da ih iskoristite nedugo nakon odmrzavanja.
Gotova jela
- Jela sa belim mesima: do 6 meseci
- Masna jela: 4 meseca
- Supe: 6 meseci
- Peciva: 3 meseca
Gotove zamrznute namirnice kao što su grašak, boranija ili gotova jela, na sebi imaju datum isteka roka, te ih treba iskoristiti pre.