Upotreba plastike kao ambalaže

Share on facebook
Share on linkedin

Prehrambeni proizvodi poput povrća i voća često su zamotani u jednoslojnu i dvoslojnu ambalažu, obično od plastike. To se odnosi kako na robu koja se prodaje u radnjama sa mešovitom robom, tako i na robu koja se isporučuje u hotele i restorane. 

Zašto? Najvažnija funkcija je zaštita proizvoda od proizvođača do kuvara. 

Ambalaža ima nekoliko funkcija

Najvažnija svojstva ambalaže su da se zaštiti proizvod. 

Plastika je najprikladniji materijal za zaštitu hrane. To je zbog male težine i zaštitnih svojstava koje plastika ima za prehrambene proizvode. Prehrambeni proizvodi moraju izdržati i transport i skladištenje do skladišta, trgovaca i potrošača. Bez ambalaže bismo bacili puno više hrane nego što to već činimo. Voće i povrće se može osušiti, istruliti ili pretrpeti oštećenja od udarca koja uzrokuju brže truljenje bez zaštite. Meso i riba brzo se kvare i stvaraju opasnost od infekcije ako nisu zaštićeni. To je veća opasnost za okolinu od onoga što stvara ambalaža. Istovremeno, postoji zabrinutost da se plastika ne nađe u prirodi zbog svog svojstva da ne može da se razgradi. Zbog toga se neprestano sprovode istraživanja kako bi se razvila nova stručnost i tehnologija za recikliranje fosilnih i bioloških sirovina. Proizvodi se sve više održive i razgradive ambalaže.

Zašto treba prestati koristiti plastične kese dok je hrana upakovana u plastiku?

 Dok se hrana mora zamotati kako bi bila jestiva i dugotrajna, torbe, kutije ili kolica za kupovinu su neophodni za transport hrane iz prodavnice do kuće. Plastične kese (neverovanto) završavaju u prirodi, štete okolini i životinjama kako na kopnu tako i u rekama. Korišćenjem kesa za kupovinu izrađenih od izdržljivijih tkanina, po mogućnosti ekološki prihvatljivih, dugoročno se spašava okolina od velikog zagađenja. 

 Šta se podrazumeva pod nepotrebnom ambalažom?

 Neki se proizvodi pakuju u više slojeva ambalaže nego što je potrebno, po mogućnosti više slojeva različitih vrsta plastike, odnosno različitih oblika kartona i plastike. Neki proizvodi moraju imati različite vrste plastike jer različite vrste štite na različite načine. Na primer, jedna vrsta može zaštititi od kiseonika a druga od vlage. Industrija aktivno radi na smanjenju količine plastike, kako količine tako i vrste plastike koja se koristi.

 U toku su istraživanja za ekološki prihvatljivu ambalažu. Bolje je i za poljoprivrednike i za planetu da spreče bacanje hrane nego da uklone svu plastiku. Istovremeno, u toku su istraživanja pronalaženja tanje i ekološki prihvatljivije ambalaže koju bi prehrambena industrija mogla koristiti.