Sve o jajetu

Share on facebook
Share on linkedin

Jaja imaju svoj svetski dan – drugi petak u Oktobru. Daju najbolje proteine, a jedu ih narodi iz svih religija širom sveta. Ni jedna druga hrana se ne može uporediti sa jajima u pogledu hranljive vrednosti uključujući proteine. Proteini su telesni građevinski materijal koji nam je potreban tokom perioda rasta, a odraslima su potrebni za održavanje tela.

Globalna hrana

Jaja se jedu sa velikim zadovoljstvom širom sveta I predstavljaju najhranljiviju prirodnu hranu koja je na raspolaganju. U siromašnim zemljama držanje pilića je izuzetno važno za ljude jer je protein jajeta najsličniji proteinu tela.

Najbolji kvalitet proteina na svetu

Jaja imaju najveći sadržaj esencijalnih, odnosno vitalnih aminokiselina među namirnicama. Zbog toga kažemo da jaja imju najbolju biološku vrednost.

Proteini jaja za starije osobe

Stariji ljudi trebaju da unose više proteina nego mlađe osobe. Novo istraživanje sugeriše da se protein najbolje koristi za suzbijanje gubitka mišića ako se unosi u svim dnevnim obrocima, uključujući I doručak.

Nutritivno najbogatija namirnica

Nijedna druga hrana se ne može uporediti sa jajima u pogledu nutritivne vrednosti. Proteini sa najvišom biološkom vrednošću za telo, masti sa puno nezasićenih masnih kiselina, vitamna A, D, E I svi vitamini iz grube B. Najvažnije je spomenuti vitamin B12 koji se nalazi samo u životnjskoj hrani.  Jaja daju gvožđe u obliku koje telo jako lako iskoristi. Toliko hranljivih sastojaka po kaloriji je potpuno jedinstveno.

Magija u kuvanju

Jaje ima mnoštvo vrhunskih svojstava koje koristimo u kuvanju. Žumance može zgusnuti supe, sosove, puding od karamele I kreme od jaja. U palačinkama jaje je vezivo. U domaćim majonezima I ajoliju, žumance je emulgator. Belance se moće koristiti za prečišćavanje mutne čorbe ili želea. Jaja doprinose lepoj I zlatnoj boji svim jelima I podižu ukus.