So

Share on facebook
Share on linkedin

Kada govorimo o jestivoj soli koju konzumiramo, govorimo o natrijum hloridu ili mineralnim smešama koje su uglavnom natrijum hlorid. To je jedno od najstarijih i najčešće korišćenih začina. Arheolozi su pronašli dokaze o proizvodnji soli koja seže čak 8000 godina u nazad. Slanost je takođe jedan od pet osnovnih ukusa koje doživljavamo, zajedno sa slatkoćom, kiselinom, gorčinom i umami. 

Preporučeni unos soli 

Prema istraživanjima, ljudi u Srbiji I regionu u proseku unose duplo više soli od preporučene količine, muškarci oko 12 grama a žene oko 10 grama – ovo je izuzetno važno. Kako kažu stručnjaci, uzimanje prekomerne doze soli narušava zdravlje. 

Preporučeni dnevni unos soli je do 5g ali mora se obratiti pažnja na industrijsku hranu, jer 78% prekomernog unosa soli potiče od industrijski prerađene hrane, što je i glavni razlog preteranog unosa soli hranom. 

Zašto je važno smanjiti unos soli? 

Visok unos soli povezan je sa povećanim krvnim pritiskom što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ostali efekti uključuju ožiljke na srčanom mišiću, ukočenost krvnih sudova i zadebljanje zida krvnih sudova. Pored toga, smatra se da je uzrok karcinoma želuca.

Budite umereni u svemu što znate da sadrži velike količine soli, a kada kupujete gotove proizvode, dobro proučite deklaraciju. 

Pokušajte da se polako navikavate na manje slanu hranu, tako što ćete postepeno smanjivati so u namirnicama koje koristite ili u jelima koja pripremate. Dovoljno je 3 do 6 nedelja da se naviknete na manje slane ukuse i time pomognete svom zdravlju, ali i zdravlju svojih gostiju. 

Sadržaj natrijuma u različitim vrstama soli 

  • Obična kuhinjska so približno 39%
  • Maldon ili slična gurmanska so, 39% 
  • Morska so, 38%
  • Himalajska so 38% 
  • Biljna so, 30% ili vise 
  • Seltin, oko 20% 

So se sastoji od natrijum hlorida. Postoje mnoge vrste soli, ali one uvek sadrže natrijum. Mnogi ljudi veruju da jegurmanska so bolja od obične kuhinjske soli. Neke verzije gurmanske soli sadrže nekoliko minerala poput magnezijuma i cinka ali ove količine su toliko male, te ne prave značajnu razliku.