Da li ste nekada na deklaraciji pročitali da neki proizvod može sadržati tragove određenih namirnica koje ne bi trebalo da se nalaze u tom proizvodu?
Ove informacije se koriste da Vas obaveste da proizvod može sadržati alergene, koji nisu uključeni u proizvod kao sastojak.
Šta ovo tačno znači?
Ukoliko se na jednoj liniji proizvodnje proizvodi više vrsta proizvoda, u prelaznoj fazi mogu postojati ostaci sastojaka od prethodnog proizvoda. Na primer: ukoliko proizvodne mašine nije moguće oprati vodom, čestice i prašina mogu preći na sledeći proizvod.
Propisi zahtevaju korišćenje oznaka u tragovima i mnogi to čine kako bi se rizik od alergijskih reakcija smanjio na minimum.
Alergeni u posluženoj hrani
Prilikom konzumiranja hrane pripremljene u ugostiteljskim objektima gost nema uvid u popis sastojaka hrane koju konzumira, stoga tu informaciju može dobiti direktnim razgovorom sa konobarom ili kuvarom. Zato je poželjno ugostiteljski objekti navedu i glavne alergene uz sastav jela sa menija.
Ukoliko gost ima alergijsku reakciju na neku namirnicu, potrebno je dodatno obratiti pažnju na pripremanje jela kako ne bi došlo do kontaminacije.
O glavnim alergenima koji treba da postoje u opisu Vaših jela i proizvoda, možete čitati na našem blogu: 14 alergena koje treba istaći.