Alergije na vino

Share on facebook
Share on linkedin

Jeste li jedni od onih koji su iskusili preosetljivost prilikom konzumacije vina? Uzrok tome može biti alergija ili osetljivost na određene supstance u alkoholnim pićima. Ono što u alkoholu može prouzrokovati osetljivost su spojevi sumpora, tanina, boja i kvasac.

Šta je alergija?

Alergije nastaju zbog preosetljivosti na hranu ili supstance (alergeni) koje se javljaju u našem okruženju i koje su u osnovi bezopasne. Najčešće je protein u alergenu taj koji stvara alergiju. Ako ste preosetljivi na supstance u alkoholu, to može izazvati reakcije slične alergijskim reakcijama.

Kakvi mogu biti simptomi?

Reakcije mogu uključivati ​​svrab i oticanje usta, nosa, usana i grla. Nešto ređe mogu se javiti i simptomi kao što su ekcem, napadi astme i stomačne tegobe. Vrlo je individualno na šta svaki pojedinac reaguje.

Spojevi sumpora

Sumpor se u raznim oblicima koristi kao konzervans u vinu kako bi sprečio oksidaciju (zakiseljavanje) vina i sprečio rast kvasca i bakterija. Bela vina često sadrže više sumpora od crnih, a najviše ih imaju slatka vina. Gotovo je nemoguće napraviti vino koje ne sadrži sumpor, ali organska i biodinamička vina često imaju najniže vrednosti.

Tanin

Tanin pripada skupu biljnih fenola i prirodno se nalazi u svemu što pripada biljnom carstvu. Tanin štiti biljke od štetočina, bakterija i mikroba i sprečava da masnoća postane užegla. Najviše je tanina u kori i kožici voća i bobičastog voća, uključujući i kožicu grožđa od koje se proizvodi vino. Kafa i čaj takođe sadrže puno tanina.

Boje

U vina se ne smeju dodavati bojila, ali se mogu naći u likerima, smeđim žestokim alkoholnim pićima i mešanim pićima. 

 Kvasac

Oni koji su alergični na kvasac često su alergični i na kvasac koji se koristi u proizvodnji vina. Većina kvasca se filtrira, pa mnogi ipak mogu piti vino, ali postoji mogućnost da se nađu ostaci kvasca, naročito u penušavom vinu.