Jeste li jedni od onih koji su iskusili preosetljivost prilikom konzumacije vina? Uzrok tome može biti alergija ili osetljivost na određene supstance u alkoholnim pićima. Ono što u alkoholu može prouzrokovati osetljivost su spojevi sumpora, tanina, boja i kvasac.
Šta je alergija?
Alergije nastaju zbog preosetljivosti na hranu ili supstance (alergeni) koje se javljaju u našem okruženju i koje su u osnovi bezopasne. Najčešće je protein u alergenu taj koji stvara alergiju. Ako ste preosetljivi na supstance u alkoholu, to može izazvati reakcije slične alergijskim reakcijama.
Kakvi mogu biti simptomi?
Reakcije mogu uključivati svrab i oticanje usta, nosa, usana i grla. Nešto ređe mogu se javiti i simptomi kao što su ekcem, napadi astme i stomačne tegobe. Vrlo je individualno na šta svaki pojedinac reaguje.
Spojevi sumpora
Sumpor se u raznim oblicima koristi kao konzervans u vinu kako bi sprečio oksidaciju (zakiseljavanje) vina i sprečio rast kvasca i bakterija. Bela vina često sadrže više sumpora od crnih, a najviše ih imaju slatka vina. Gotovo je nemoguće napraviti vino koje ne sadrži sumpor, ali organska i biodinamička vina često imaju najniže vrednosti.
Tanin
Tanin pripada skupu biljnih fenola i prirodno se nalazi u svemu što pripada biljnom carstvu. Tanin štiti biljke od štetočina, bakterija i mikroba i sprečava da masnoća postane užegla. Najviše je tanina u kori i kožici voća i bobičastog voća, uključujući i kožicu grožđa od koje se proizvodi vino. Kafa i čaj takođe sadrže puno tanina.
Boje
U vina se ne smeju dodavati bojila, ali se mogu naći u likerima, smeđim žestokim alkoholnim pićima i mešanim pićima.
Kvasac
Oni koji su alergični na kvasac često su alergični i na kvasac koji se koristi u proizvodnji vina. Većina kvasca se filtrira, pa mnogi ipak mogu piti vino, ali postoji mogućnost da se nađu ostaci kvasca, naročito u penušavom vinu.