Zdravi hlebovi

Share on facebook
Share on linkedin

Za mnoge od nas hleb predstavlja sastavni deo svakog obroka. Srbi su naročito poznati po ručku uz dosta hleba. Ali da li je hleb koji biramo dovoljno kvalitetan?

Potrošnja hleba u prethodnom periodu je u opadanju, a postoje razni razlozi za to uključujući sve veći izbor alternativnih doručaka i ručkova, kao i različiti trendovi koji podrazumevaju izbegavanje žitarica, zbog ugljenih hidrata. Većina stanovništva unosi nedovoljno kvalitetnih celih zrna putem hleba, a 90% ne zna koliko integralnih žitarica treba da jede dnevno. 

Zašto bi trebalo da jedemo integralne žitarice? 

Postoji jasna veza između unosa integralnih žitarica i hrane bogate vlaknima i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog creva. Žitarice od celog zrna sadrže sastojke i dijetalna vlakna koja blagotvorno deluju na rad creva, regulaciju šećera u krvi i nivo holesterola. Ovo bi trebalo da bude dovoljno dobar razlog za odabir kvalitetnijih sorti hleba i žitarica u kuvanju. 

Jedite cela zrna svakog dana

Izaberite proizvode od žitarica sa visokim sadržajem vlakana i malim sadržajem masti, šećera i soli. Proizvodi od krupnog zrna treba zajedno da obezbede 70-90g ukupnog brašna ili celih zrna dnevno. 

Neki od primera za dobijanje dnevne doze integralnih žitarica i vlakana:

  •  Četiri kriške hleba od zelog zrna žitarica 
  •  Jedna pločica od integralnih žitarica i dve kriške integralnog hleba 
  •  Jedna pločica od ovsenog brašna i jedna porcija integralne testenine ili integralnog pirinča
  •  Jedna porcija ovsene kaše

 Zašto 70-90g? 

 Studije pokazuju da ovaj unos ukupnog brašna i integralnih žitarica svaki dan utiče na:

 38% smanjenje rizika od srčanih bolesti 

 30% smanjenje rizika od moždanog udara 

 23% smanjenje rizika od raka

 29% smanjenje rizika od prevremene smrti

 38% smanjenje rizika respiratornih bolesti i dijabetesa 

Unosom integralnih žitarica dobijate puno vlakana i važnih vitamina i minerala. Takođe proizvodi od celog zrna daju dug osećaj sitosti. 

Alergija na gluten

Neki ljudi imaju alergiju na gluten i zato moraju da nađu alternative celom zrnu. Gluten se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. Ovas ne sadrži gluten, ali pošto se ovas često uzgaja odmah pored pšenice, i gotovo uvek industrijski prerađuje u istim postrojenjima kao pšenica, postoji mogućnost da sadrži određenu količinu, pa je preporučljivo izbegavati ga. Najčešće namirnice koje mogu da jedu alergični ljudi su: kukuruz, pirinač, heljda, proso, brašno od semena bundeve, cija semenke, lan kao i tef (žitarica poreklom iz Etiopije). Alergični ljudi na gluten moraju da pronađu drugi način da dobiju dovoljno hranljivih sastojaka kao što su gvožđe, vitamin D i kalcijum.