Ko su fleksiterijanci i drugi?

Share on facebook
Share on linkedin

Sve je više poluvegeterijanaca, odnosno biti fleksiteran. Koja je tačno razlika izmedju ishrane vegeterijanskim i veganskim jelima i toga što smo fleksitarci I pesketarci? 

Vegani 

Veganska hrana isključuje ishranu iz životinjskog carstva, uključujući morske plodove, jaja, mlečne proizvode i med. Na primer, želatin koji se koristi u kulinarstvu je životinjskog porekla, ako je vegansko, jasno je navedeno na pakovanju. 

Lakto-ovo vegeterijanci 

Pored veganske hrane, lakto-ovo vegeterijanci jedu jaja i mlečne proizvode. Većina vegeterijanaca je u ovoj kategoriji, dok neki ljudi jedu ili jaja ili mlečne proizvode. 

Fruktijanci 

Fruktijanci žele da izbegnu štete i ubijanje biljaka. Stoga jedu samo voće, bobice, orašaste plodove i semena. Uključuje krastavac, paradajz i drugo voće i bobice koje se prodaju kao povrće. Takva dijeta može dovesti do nedostatka proteina koji su povezani sa zdravom ishranom. 

Makrobiotika 

Makrobiotička ishrana je ishrana koja podrazumeva konzumiranje pre svega različitih vrsta integralnih žitarica i mahunarki, a zatim i povrća, koštunjavih plodova i voća i kao i specifičan način jedenja koji se sastoji u izbegavanju prejedanja, kao i o temeljnom žvakanju hrane pre gutanja. Ovde se 40-50% ishrane sastoji od kuvanih žitarica i proizvoda od brašna, 10-15% mahunarki i 5-10% voća i algi. Neki jedu i ribu. 

Ajurvedska ishrana 

Ovde se dijeta prilagođava vrsti organizma. Nekima će trebati obilan doručak i više kuvane hrane dok će drugima trebati lagani doručak i više sirove hrane. 

Fleksiterijanci 

Nazivaju se i polu-vegeterijanci. Oni jedu puno ili uglavnom vegeterijanski, ali povremeno meso i ribu. Verovatno se može reći da biti fleksiterijanac nije ništa novo osim same reči. Mnogi ljudi su odrasli uz vegeterijansko jelo ili dva puta nedeljno, u obliku supa, hleba itd. 

 Pesketarijanci 

Pored vegeterijanske i biljne hrane, dopunjuju svoju ishranu i sa ribom i plodovima mora.

Vegani sirove hrane 

To su vegani koji ne jedu hranu koja se zagreva iznad 48 stepeni. Hranu jedu u što prirodnijem obliku, npr. masline umesto maslinovog ulja. 

Friganizam 

Frigani su sakupljači sekundarnih namirnica. Pokret koji je nastao u Velikoj Britaniji, a sve je masovniji u drugim zapadnim zemljama, takozvani frigani. To su ljudi koji iz principa nikada ne daju novac za hranu, već je pronalaze u neiskorišćenim namirnicama u okolini velikih supermarketa i poznatih restorana.  To je relativno novi trend u svetu i nije povezan sa socialno-ekonomskim stanjem pojedinaca.