Zima je period godine kada se ljudi opuste i ne razmišljaju mnogo o tome koliko jedu i da li je to što jedu zdravo. Postoje smernice koje svi dobro znaju ali nije loše kada se obnove i ponovo počnu da se primenjuju.
Nudimo vam 12 saveta kako da izbalansirate ishranu, a koji vam takođe mogu olakšati izbor ručka ili večere u nekom restoranu:
1. Važno je da u ishrani imate puno povrća, voća i bobičastog voća, celih žitarica i ribe. Ograničite količinu mesa, crvenog mesa, soli, masti i šećera
2. Imajte dobru ravnotežu između količine energije koju unosite u sebe hranom i pićem i količine energije koju trošite kroz aktivnost
3. Svaki dan pojedite najmanje pet porcija (po mogućnosti sedam) povrća, voća i bobičastog voća. Veći udeo mahunarki, voća, bobičastog voća i povrća u ishrani pomažu u tome da unesete manje ugljenih hidrata
4. Jedite cele žitarice svaki dan. Konzumacijom celih žitarica ne samo da osiguravate sebi bolje zdravlje već ćete biti duže vremena siti i imati više energijie.
5. Jedite ribu za večeru dva do tri puta nedeljno. Takođe možete jesti i riblje namaze. Osim što su zdravi, riba i morski plodovi takođe imaju manji uticaj na zivotnu srednu od mesa
6. Birajte nemasno meso i proizvode od mesa. Ograničite količinu prerađenog i crvenog mesa. Prerađeno meso poput kobasica i mlevenog mesa su zapravo životinjski ostaci koji se iskorišćavaju na najbolji mogući način. Istovremeno, ovi proizvodi su manje zdravi i sadrže više masti od čistog mesa. Održivost i zdravlje ne idu uvek ruku pod ruku. Zaključak je da treba konzumirati ograničenu količinu prerađenog mesa
7. Neka nemasni mlečni proizvodi budu deo vaše svakodnevne ishrane. Ekonomičnije je i zdravije odabrati umerenu izhranu za sve tipove ljudi
8. Radije birajte puter, mast ili hladno ceđena ulja za kuvanje nego rafinisana ulja ili margarin. Margarin je loša zamena za puter i u procesu proizvodnje postaje veoma štetan za ljudsku upotrebu i treba ga zameniti sa priodnim hladno ceđenim uljima koja su daleko kvalitetnija za čoveka
9. Birajte hranu s malo soli i ograničite upotrebu soli u kuvanju i u hrani. Ovo je zdravstveni savet jer prekomerna upotreba soli nije zdrava. Na našem području dnevno unosimo dvostruko više od preporučenog unosa, a sva potrebna količina soli može da se unese putem kvalitetne ishrane
10. Izbegavajte hranu i piće s visokim sadržajem šećera
11. Odaberite vodu kao sredstvo za gašenje žeđi. Voda je jako potrebna čoveku i generalno je malo unosimo na dnevnom nivou a od vitalnog je značaja za naš organizam
12. Budite fizički aktivni barem 30 minuta svaki dan